Arkiv

Lars Adaktusson: ”En dyster situation”

 

Ensidig nyhetsförmedling och demokratisk utveckling stod i fokus när riksdagsledamoten Lars Adaktusson gästade Allianskyrkan

Den 18 oktober fick Shalomföreningen i Värnamo celebert besök, när riksdagspolitikern och den tidigare journalisten Lars Adaktusson höll en föreläsning om Israel i medier och politik i Allianskyrkan. 

– Glädjande nog har det skett en tillväxt bland Israelvännerna i Sverige. Det är ett tecken på att det finns många Israelmänniskor i Sverige. I min roll som utrikespolitisk talesperson för Kristdemokraterna har jag hållit föredragningar i Europaparlamentet om frågor mellan EU och Israel. Det har varit en förmån att få arbeta med frågor på båda sidorna, både utifrån EU och utifrån de träffar jag hade med israeliska politiker. 

Adaktusson berättar bakgrunden till stridigheterna på Gazaremsan och om hur flera krig under 1900-talet höll på att utplåna den judiska staten. 

– Stödet till Israel är så viktigt. Dessvärre har den politiska debatten handlat om motsättning och ockupation. Självklart är det legitimt att ifrågasätta Israels politisk, inte minst i Israel där en tuff politisk debatt hör till vardagen. Det största problemet är ensidigheten, att bilden av Israel är ofullständig. Länge har det varit ett förbisett faktum att Israel som nation är omgiven av totalitära stater och militanta islamister. I media framställs Israel som ett större problem än terrororganisationer. Vi måste ta entydigheten i mediernas rapportering på största allvar. Vi möter aldrig det framgångsrika Israel, med stort företagande, med forskningsframgångar och otrolig demokratisk utveckling. Min känsla är att svenska medier har har avvikit i rapporteringen: Palestina framställs som offer och Israel som förövare. I USA är det verkligen skillnad. Om CNN har ett reportage med en palestinsk företrädare så får en israelisk företrädare komma till tals i nästa reportage. 

När Sveriges regering erkände Palestina 2014 skadades relationen mellan Sverige och Israel.

– Det är en dyster situation att vårt land är det enda i EU som sedan 2014 inte har varit välkommet i Israel. Det som är glädjande är att den nya regeringen öppnat för att åter välkomna Sverige in i landet. I veckan (läs nuvarande vecka) träffar utrikesminister Ann Linde (S) sin israeliska motsvarighet och vi får hoppas att det blir ett nytt kapitel i den svensk-israeliska relationen. En annan positiv utveckling är normaliseringen av relationen mellan Israel och arabländerna som började förra året, något som närmast obefintligt uppmärksammats i Sverige. Det så kallade Abraham-avtalet innebär en normalisering mellan Israel och flera arabländers politiska kontakter och i längsta fall fred, vilket sker som ett resultat av skicklig amerikansk diplomati. Att arabländerna sluter fred beskrivs av Mahmud Abbas (Palestinas president) närmast som ett förräderi och ett knivhugg, säger Lars Adaktusson. 

Föreläsningen avslutades med frågor från allmänheten.

– Du måste bli utrikesminister!, avrundar en besökare frågestunden med.

– Jag tackar otroligt mycket för det förtroendet, avslutar föreläsaren.

 

David Alin, Finnveden Nu